BI NA SVOJI NJIVI RADI IMELI “LEP” KROMPIR?

BI NA SVOJI NJIVI RADI IMELI KROMPIR?

A NE VESTE, KAKO?

Kako izberemo pravi krompir?

Za pravi krompir se odločimo glede na tip krompirja in zgodnost. Po tipu krompirja ločimo 4 vrste in sicer, tip A, ki je čvrst, ko se skuha in je za solate in pečenje, tip B, ki je precej čvrst, je za kuhanje in pečenje ter cvrtje, tip C, ki je moknat in je za njoke in pireje, ter tipa AB in BC, ki sta kombinacija obeh prejšnjih tipov in sta bolj za univerzalno rabo v kulinariki. Po zgodnosti rasti krompirja ločimo v 4 skupine in sicer zelo zgodnje sorte, zgodnje sorte, srednje zgodnje in srednje pozne sorte.

Kaj pomeni TA modra in bela etiketa NA VREČI?

Barva etikete nam pove stopnjo pridelave krompirja. Bela etiketa – E oznaka pomeni, da je zdravstveno stanje celotnega pridelka boljše kot pri modri etiketi, ki ima oznako A. Če sadite krompir E, si lahko del pridelka shranite za seme za naslednje leto, in tako seme bo takrat imelo podobne lastnosti kot semenski krompir z modro A etiketo. Če kupujete vsako leto novo seme za saditev krompirja je priporočljivo, da kupite krompir z oznako A, saj je cenejši.

Kaj nam pove kalibracija?

Kalibracija nam označuje debelino semenskega krompirja in jo najdete na deklaraciji. Drobnejše seme je debeline 28 do 35 mm. Debeli gomolji krompirja so debeline 35 do 55 mm. Debeli gomolji imajo več energije za kalitev in bolje rastejo v začetku. Če drobno seme sadimo v hladna tla, se lahko zgodi, da propade in na vrtu ostane prazen prostor. Z drobnejšim semenom posadimo večjo površino krompirja, zato je tudi dražji. Potrebujemo 25 kg semena debeline A 35/55 za 100 m2 ali 12,5 kg semena A 28/35 za 100 m2

Kdaj je pravi čas za SAJENJE krompirja?

Če želimo hiter in kvaliteten pridelek, je potrebno poskrbeti za nakaljevanje gomoljev in sajenje v ogreta tla na optimalnih 12 ºC. V ugodnem času, ko je zima mila lahko sadimo že februarja, ko se tla na globini 5-10 cm segrejejo minimalno na 8ºC. Krompir nakaljujemo na svetlobi, pri temperaturi 15 do 18ºC.

Kako sadimo krompir?

Krompir sadimo na razdalji 60-70 cm med vrstami in 28- 30 cm v vrsti. Zgodnje sorte krompirja lahko sadite cca. 10 cm bolj skupaj. Najbolje je, da ga sadite v kanal cca. 5 do 10 cm globoko, pri tem pazite, da kalčkov pri sajenju ne poškodujete. Če je vreme hladno krompir pred pozebo in za hitrejši vznik prekrijte z belo vrtno tkanino ali z zastirko iz slame, ki naj bo visoka 30 cm.

 

Kako ga gnojimo?

Površino kjer boste posadili krompir, je priporočljivo pognojiti jeseni s hlevskim gnojem. Spomladi pa pognojimo s kompostom ali organskimi gnojili. Priporočljivo je dodati tudi gnojila, ki vsebujejo kalij, saj ga organska gnojila ne vsebujejo dovolj.

Kako skrbimo za rastline med rastjo?

Krompir prvič osipate, ko na svetlo pokukajo vse rastline, drugič ga okopljete in osipate vse do vrhnjih poganjkov, pred tem, ko se vrste sklenejo. Pri uporabi slame za zastirko grebena krompirja ne rabimo osipat vrst. Če je v času debelitve gomoljev suša je priporočljivo krompir zgodaj zjutraj zalivati med vrste. Za varstvo pred boleznimi in škodljivci uporabljajte sredstva za varstvo rastlin, v pomoč vam bodo tudi nekateri dobri sosedje, ki jih posadimo zraven.

Kateri so dobri sosedje krompirja?

Za dobrega soseda krompirja veljajo špinača, bob, nizek stročji fižol, ohrovt, kolerabica, sončnice in meta. Dobro je sejati kapucinke, žametnico in ognjič, saj so to rastline, ki odganjajo koloradskega hrošča. Med gredice pa v posodo posadimo hren in meto, da se nam ne razrašča po površini. Ob krompir ne sadimo paradižnika in repe.

Kako preprečimo strune?

Strune so ličinke hroščev, ki ostanejo v tleh 3 leta, na krompirju objedajo in navrtajo gomolje, drugod pa korenine. Z registriranimi pripravki jih zatirate v vegetaciji ob sajenju ali osipavanju. V boju proti strunam si lahko delno pomagate z naravno zastirko in tudi z rastlinami, ki jih posejete in zakopljete v tla. Med te rastline uvrščamo ajdo, proso, belo gorjušico in Ian, saj te rastline pomembno zmanjšujejo številčnost strun v tleh.

Katere sorte semenskega krompirja lahko kupite v Agrarii?

Marabel

Colomba

Primura

Monalisa

Bellarosa

Adora

Desiree

Red Fantasy

Mozart

Primabelle

Otalia

Monte Carlo

 

Concordia

Anuschka

Kresnik

Actrice

Slavnik

Jelly

Za dodatne nasvete in nakup nas obiščite v naših Agrocentrih v Kopru, Izoli in Luciji.

Vsebino pripravila Jerica Pučko Antolin Mag.

URNIKI IN LOKACIJE