Katero gnojilo izbrati?

Gnojila so temeljnega pomena za kmetijstvo in vključujejo kombinacijo več hranil, vključno z dušikom, fosforjem in kalijem. Na voljo je veliko različnih vrst gnojil in vsako ima svoje prednosti in slabosti. Na primer, tekoča gnojila delujejo hitro, vendar so pogosto draga in jih je težko enakomerno nanesti. Peletirana gnojila je lažje enakomerno raztrositi, vendar lahko traja dlje, da postanejo hranila rastlinam na voljo. Organska gnojila, kot so kompostiran gnoj in peleti, so lahko koristni, vendar potrebujejo čas, da se razgradijo in, da dobro delujejo. Nekatera organska tekoča gnojila so koristna za rastline, ki potrebujejo hitro povečanje hranilnih snovi, vendar ta ne trajajo dolgo.

 

Ko se odločate, katera vrsta gnojila bi bila najboljša za vaš vrt ali njivo, je pomembno upoštevati, kakšne rastline imate in kakšne so njihove potrebe v tej fazi razvoja,ko boste gnojilo potrosili, zalili ali poškropili. Obstaja veliko načinov za dostavo hranil vašim rastlinam. Lahko uporabimo različna gnojila skozi rastno dobo, odvisno od načina pridelave in tipa tal. Če želite odpraviti manjše pomanjkljivosti ali takoj spodbuditi razvoj, poskusite uporabiti tekoče gnojilo, da ponudite ključna hranila in vodo. Razumevanje, katera hranila potrebujejo vaše rastline, je ključnega pomena pri izbiri gnojila. Rastline za razvoj potrebujejo hranila, ki jih pridobijo s koreninskim sistemom iz zemlje. Gnojila hranijo rastline z glavnimi hranili (dušikom, fosforjem in kalijem ter ključnimi mikrohranili).

Razvrstitev glede na vrsto gnojila v osnovi ločimo na organska ali anorganska (mineralna). Mineralna gnojila – imenovana tudi kemična gnojila ali sintetična gnojila se proizvaja iz mineralov in plinov s kemičnim postopkom. Vendar pa so mnogi od njih naravno prisotni minerali. Na primer, sečnina se proizvaja z reakcijo amonijaka z ogljikovim dioksidom; monokalijev fosfat se proizvaja z reakcijo fosforne kisline s kalijevim hidroksidom. Mineralna gnojila imajo visoko vsebnost hranil, ki so rastlinam hitro dostopna. Organska gnojila – Organska gnojila so pridobljena iz rastlinskih in živalskih virov. Koncentracija hranil v organskih gnojilih je nižja kot v mineralnih. Ker rastline ne morejo neposredno absorbirati organskih hranil, je treba hranila najprej mineralizirati. Proces mineralizacije poteka naravno v tleh in ga poganjajo mikroorganizmi v tleh.

 

 

 

Parameter Organska gnojila Anorganska / mineralna gnojila
Zdravje tal Pomaga z izboljšanjem teksture in strukture tal, kar poveča sposobnost zadrževanja vode in koristne mikrobne aktivnosti Znano je, da dolgoročno vpliva na rodovitnost tal. Vodi do onesnaženja.
Vsebnost hranil Vsebnost dušika in fosforja je pogosto bistveno nižja. Vsebnost hranil se razlikuje tudi glede na vrsto surovine. Visoka ali konfigurirana vsebnost hranil.
Sproščanje hranil Talni organizmi jih morajo razgraditi, da se sprostijo njihova hranila, za kar je potreben čas. Ker delujejo počasi, nič ne zapravijo. Počasi in enakomerno Hitrejši in takojšnji, vendar so hranila občutljiva na odtekanje, kar je potencialna nevarnost za vodna telesa.
Prostornina in prevoz Zahteva veliko količino, zato so stroški prevoza visoki. Toda uporaba lokalno dostopnih virov z obogatitvijo je povsem razumna, če je njena uporaba skladna s proizvodno strategijo. Manjša prostornina v primerjavi z organskimi gnojili povzroči toksično koncentracijo soli, če jih nanesemo preveč.
Količina hranil Težko je nadzorovati, saj se količina hranil spreminja glede na surovine Enostavno upravljanje količine

 

Gnojila lahko ločimo glede na stopnjo sproščanja hranil. Gnojila s počasnim sproščanjem dovajajo hranila počasi in enakomerno. To omogoča, da so hranila na voljo pridelku v daljšem časovnem obdobju in zmanjšuje izgube hranil. Granule gnojila so prevlečene s polimerom, ki ščiti topno gnojilo in nadzoruje hitrost sproščanja hranil. Trditev je, da medtem ko na sproščanje hranil iz gnojil s počasnim sproščanjem vplivajo številni dejavniki, vključno z vlago v tleh, temperaturo in pH, pri gnojilih s kontroliranim sproščanjem na sproščanje hranil vpliva samo temperatura in traja dlje.

Vrste gnojil ločimo tudi glede na vsebnost hranil. Tako ločimo preprosta gnojila,  ki vsebujejo le enega ali dva glavna elementa. Taki primeri so  urea, kan in amonijev sulfat in so primeri čistih gnojil. Sestavljena gnojila so vrsta gnojil, ki vsebujejo več kot dve glavni hranili. Obstaja veliko možnih kombinacij NPK, ki lahko tvorijo sestavljena gnojila. Na primer, gnojilo 7-14-28 vsebuje 7 % dušika, 14 % fosforja kot P2O5 in 28 % kalija kot K 2 O. Gnojila z mikrohranili vsebujejo eno ali več mikrohranil: bor, železo, mangan, cink, baker in molibden. Primer takega gnojila je Belfrutto MBS, Oliveto, Superguanoxy…

 

Uporabite lahko tako organska kot mineralna gnojila. Za takojšnje rezultate boste morda morali uporabiti mineralna gnojila, hkrati pa dodajati mešanice organskih gnojil, da sčasoma obnovite rodovitnost tal. Ne glede na to, katero gnojilo boste uporabili, ga uporabite v skladu z navodili na embalaži.

 

Pri vsakem gnojilu je bolje, da ste previdni in uporabite manj, kot mislite, da potrebujete. Preveč gnojila lahko opeče korenine in liste rastlin. Bodite previdni pri uporabi gnojil in natančno upoštevajte navodila. Ne glede na to, za katera gnojila se boste odločili, nas pokličite ali se oglasite v naših kmetijskih trgovinah v Kopru, Izoli ali Luciji in preverite, kaj imamo na zalogi.

-> Katalog gnojil

Vsebino pripravila: Jerica Pučko Antolin, mag. manag. trajn. razvoja