Zaključni dogodek projekta Smart Agro Grape

Zaključni dogodek projekta Smart Agro Grape

10. maja 2024 je v Kmetijskem razvojnem centru slovenske Istre v mediteranskem vrtu na Purissimi potekal zaključni dogodek projekta Smart Agro Grape, ki je privabil 59 udeležencev.

Dogodek sta s pozdravnimi govori otvorila predstavnika partnerjev projekta: Jure Verhovnik iz  Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Neo Štembergar, direktor KZ Agraria Koper, z.o.o. Jure Verhovnik je nato predstavil projekt Smart Agro Grape, njegove rešitve ter sodelujoče partnerje. Dr. Jure Trilar je podrobno predstavil programe digitalizacije v ruralnem območju, medtem ko sta Blaž Kastelic in Matevž Martinčič iz Senzemo d.o.o. govorila o uporabi digitalnih tehnologij v kmetijstvu na primeru Doppler Winery.

Projekt Smart Agro Grape se izvaja v okviru programa Evropskega inovativnega partnerstva (EIP) in nosi naziv »Digitalna platforma za vinogradnike pri uvajanju skupnih okoljskih pristopov z namenom zmanjševanja obremenitev kmetijstva na okolje«. Ta projekt se neposredno vključuje v koncept naprednega vinogradništva, znanega kot »pametni vinogradi«. Projekt je financiran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, v okviru programa razvoja podeželja.

Več informacij o projektu lahko izveste na spletni strani https://smartagrogrape.si.

Po uradnem delu zaključnega dogodka projekta Smart Agro Grape, kjer so bili predstavljeni rezultati projekta, je neuradni del, ki je bil namenjen druženju ob pogostitvi z lokalnimi dobrotami partnerja KZ Agraria.  Namen druženja je bilo tudi podajanje izjav za medije, kot je RTVSLO.si – oddaja “Od setve do žetve”, ki je poročala o uspešni izvedbi tega inovativnega projekta.

V istem dnevu je bila z namenom prenosa znanja na lokaciji projektnega partnerja Kralj Wines izvedena tudi strokovna ekskurzija za študente.

 

Projekt je prejel finančno podporo Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.